joi, 24 februarie 2011

Oua la Micul Dejun

E o agitatie mare peste tot in legatura cu micul dejun - "cea mai importanta masa a zilei". Si pe buna dreptate!

E drept ca de multe ori cand te trezesti dimineata, e graba asa de mare ca esti tentat sa sari peste el, sa-l inlocuiesti cu o cafea la birou (eventual si cu o tigara? tztztz - baaad :p), dar zau, nu-i asa greu! Pentru un bol de fulgi cu lapte sau o briosa e timp, oameni buni! Iar in weekend - cel putin pentru noi - micul dejun e un ritual cu iz puternic de rasfat si self-indulgence!



Iar ouale sunt numai bune in rolul principal din serialul "Mic Dejun de Weekend".

Stiati ca ouale sunt cea mai buna sursa de proteine - din cauza ca proteinele din ou se digera in proportie de 97%, spre deosebire de cele din carne, de exemplu care sunt absorbite in proportie mult mai mica?

Ca ouale sunt extrem de bogate in seleniu, vitamina B12, A si D, fosfor?

Un ou are in medie 75-80 de calorii. In plus, fiind un aliment foarte satios, o sa va tina de foame mult timp, deci e afacere buna din punctul asta de vedere :)
 
Da, carcotasii vor spune ca ouale au mult colesterol. O sa le raspund asa:
1. sigur ca a manca 2 oua pe zi, in fiecare zi, este un pic excesiv. 4-5 oua pe saptamana insa nu sunt rele.
2. mai important decat atat, nivelul colesterolului din sange e influentat doar in proportie de 1/4 de aportul de colesterol din alimentatie si in proportie de 3/4 de productia hepatica de colesterol. Deci, poti sa tii o cura draconica, lipsita de orice grasine animala, si totusi sa ai colesterolul crescut, daca ai nenorocul sa fi predispus genetic la asta.

Sigur ca, daca stii deja ca ai hipercolesterolemie, atunci trebuie sa limitezi aportul de grasimi animale (inclusiv oua), dar daca stai bine cu lipidele din sange, atunci poti sa stai linistit - un ou la 2,3 zile nu o sa iti aduca decat beneficii.

Desi in urma cu 10 ani cardiologii au intors spatele oualor si au drecretat ca sunt "rele pentru inima" numeroase studii efectuate in ultimii ani au aratat ca un consum moderat de oua nu creste riscul de boli cardiovasculare, iar AHA (American Heart Asociation) recomanda in ziua de azi un consum de 1 ou/zi, chiar si celor cu nivele crescute de colesterol sau cu boli cardiace, atata timp cat reduc ingestia de colesterol din alte surse (carne)

In concluzie - ouale, desi nedreptatite atata vreme, sunt un aliment cu adevarat minuat, si consumate cu moderatie, va vor aduce numai beneficii.

Now go crack an egg! Enjoy!

8 comentarii:

Interesant!!! Am aflat ceva nou privind colesterolul, mai exact raportul 1/4 din alimente vs. 3/4 determinat genetic. Al meu sot se confrunta cu problema asta si il cam stresam cu regimul...
Ca sugestii as vrea sa citesc aici despre cum te-ai apucat de gatit asa serios, ce carti de cooking sunt un "must have" pentru un foodie - in opinia ta, cum iti alegi retetele si cum faci cumparaturile ( ex. magazine preferate). Mai multe " inside information" pe langa retete.
Am descoperit recent blog-ul tau si de atunci esti printre preferatele mele... Pupici!!!

Ce ma bucur ca ai aparat asa de aprig ouale! Si eu sunt mare fan si nu m-as lipsi de omleta de sambata pentru tot colesterolul din lume!:D

Si la noi in familie weekendul e dedicat omletei :) Nice post!

foarte faina postarea! iar multe dintre informatiile despre oua nu le stiam, desi mancam cu placere fie omleta, fie ochiuri romanesti cu spanac.

Felicitari pentru blog! Abia azi l-am descoperit, intamplator! Esti atat de naturala si se vede ca faci asta cu foarte mare placere si entuziasm! Rasfoind retetele tale parca revedeam filmul, pe care il ador, Julie@Julia 2009 cu Amy Adams si Meryl Streep. Felicitari inca odata, tocmai ai mai castigat o cititoare fidela! Monica

Foarte fain blogul tau! Deja esti pe lista cu "bloguri care ma inspira"! Felicitari, imi place!
Cu mult drag,
Diana

Mancam cand eram copil! Fiind cea mai mica, toti imi faceau oua : tata omleta, mama ochiuri, fratele meu punea cascaval iar bunica faina. Multumesc pentru informatii.

@ Irina: cu placere! Si eu sunt tot cea mai mica - stiu cum e :)

Trimiteți un comentariu