miercuri, 26 ianuarie 2011

Tarte Portugheze cu Portocale si Caramel

Inca de inainte de a se intoarce, Aga mi-a zis ca asta vrea sa-i pregatesc cand ne revedem. Ca le-a vazut intr-un episod din "Jamie's 30 Minutes Meals" si ca pofteste la ele de atunci. Asa ca, normal, cu ele am incheiat cina de aseara. Au avut dreptate - si Aga si Jamie: tartele astea sunt delicioase!


Se fac foarte, foarte repede si sunt surprinzator de yummy pentru un desert asa rapid.

Va trebuie un pachet de aluat de foietaj din care taiati o fasie de 10 cm pe care o pudrati  cu scortisoara, o rulati intr-un sul si sulul il taiati in 6 segmente egale.



Aplatizati cu degetele fiecare segment si asezati-l in forma de muffins. (de aici va ies 6 tarte)


Coaceti la 180g timp de 10 minute, si in timpul asta pregatiti crema: 2 oua + 100ml smantana lichida + 3 linguri cu zahar + coaja de la o portocala. Dupa 10 minute, scoateti tava din cuptor si turnati in fiecare shell de tarta cate 2 linguri din compozitia de oua & smantana. Mai coaceti inca vreo 10 minute, pana se intareste crema.

Ultimul pas e sa pregatiti caramelul: 4 linguri de zahar + sucul de la 1/2 portocala. Fierbeti (cu mare, mare grija) cateva minute, pana s-a topit tot zaharul si face bulbuci ;)

Scoateti tartele din cuptor, asezati-le pe o farfurie si turnati peste fiecare 1-2 linguri de caramel. Lasati-le sa se raceasca un pic inainte sa le devorati!



PS: cam asa a aratat the spread:

(humus, falafel, salata de ceapa rosie & patrunjel, kebab-uri, pide cu spanac si feta, inca niste salata :)) )


...Deci va dati seama ca daca dupa atata mancare am mai avut loc si pentru desert, inseamna ca tartele astea sunt really special!

16 comentarii:

Pot garanta ca este delicioasa combinatia pentru ca am facut si eu ceva asemanator acum cateva zile :)

:D ma bucur ca am inceput aa ma uit la jamie 30minutes:D si da, am visat mult la aceste tarte care sunt absolut delicioase....yuummmy, abia astept sa fac si eu. si recunosc ca si azi la pranz am mai mankt un pic din tarta de aseara.nu am putut sa rezist :d oricum, the whole dinner a fost just perfect :d yummylicious all the way :P si promit sa incerc si eu toate retetele asap >:D<

@ Gurmandino: ti-am vazut tartele - arata excelent! Si intr-adevar combinatia e perfecta!

wow! ai facut pasteis de nata, cel mai bun desert portughez EVER! how cool is that? must do them myself as well now :)) (btw, vezi ca se servesc pudrate cu zahar si scortisoara; daca vrei sa vezi cum sunt astea de patiserie, gasesti la Cofetaria Lusitana de la Victoriei, la parterul unui office building urisa vizavi de Spring Time)

Tartele tale arata perfect. Am facut si eu recent pasteis de nata dar cred ca o sa incerc si varianta ta. Cam tot ce vine de la portughezi e bun :D

@Florin - pasteis sunt facute fara scortisoara, ci cu aluat puff pastry.

Trebuiesc incercate cat de curand ! :) Tot am ars-o light luna asta, da gata,ca de-acum behaim de-atatea frunze.We need some sweets,to sweeten our winter ! :) pup u!

Congrats, arata foarte bine. Asta e varianta rapida, mai are Jamie o varianta (parca in the Naked Chef) cand se coc pe fundul unor pahare daca imi aduc bine aminte. Le-am incercat si eu zilele trecute si am o nelamurire. Mi se pare un pic cam gros aluatul de foietaj, adica nu a apucat sa se coaca si straturile din interior. Asa au iesit si ale tale?

@ Miha - mersi frumos!

@ Bogdan: Multumesc! Le-am vazut si pe ale tale - aratau grozav!

@ Florin: Mersi de pont - o sa le incerc pentru comparatie.. si sper ca la vara sa le incerc pe alea adevarate, la mama lor acasa :D

@ Teo: Am intins segmentele de aluat pana pe la vreo 2 mm si s-au copt bine si in interior.
Daca la tine nu s-au copt de tot, ai putea sa le lasi un pic mai mult la cuptor inainte sa pui crema peste... poate 15minute in loc de 10?

arata super :)
dar ce fel de foietaj folosesti? din comert -ce marca? pt ca eu am incercat varii si nu am fost multumita de nici unul...
so, please help me.

@ Azyade - cred ca era Linco - am mai avut si eu ceva probleme cu el cateodata (nu e the best thing in the world), dar in cazul tartelor a fost ok.
Daca te simti aventuroasa poti sa incerci sa il faci singura, dar e cam laborios procesul.
Hope this helps :*

le-am facut pana acum de doua ori (thanx pt inspiratie, Elena :)) si pot sa va spun ca nu e necesar sa coci mai intai cupele de aluat, ci doar sa lasi tava la cuptor la temperatura mare (si cu ventilatia pornita) cam 15-20 min (in functe de cuptor)

@ Florin: cu placere!
Le-am vazut pe ale tale si mi s-a facut pofta de inca o tura :d Asa o sa fac data asta - mersi de pont:D

btw, am mai descoperit intre timp o alta metoda pentru crema, putin mai laborioasa, dar sper eu mai autentica. o s-o fac in weekend, sa vad daca da rezultate mai bune decat custardul simplu si revin cu detalii :)

Azi am facut si eu tartele astea, foarte bune au iesit la gust dar au suferit o mare deformare. Cand am pus cojile de aluat la copt (goale) in primele 10 min, s-au strans foarte mult, mai ca nu am avut in ce sa pun crema. :(
Asa ai patit si tu? sa fi fost ceva cu aluatul meu?
Multu
G.

Trimiteți un comentariu