luni, 30 mai 2011

Yogurt Cake cu Capsuni

Stiti capsunile alea frumoase de care va povesteam ca le-am luat din piata si nu stiam ce sa fac cu ele? Pai, dupa multe suceli si invarteli, m-am hotarat sa fac ceva nou, "struto-camila": un fel de cheese cake, doar ca in loc sa fac crema cu cheese am pus iaurt.


Nu prea stiam eu ce va iesi, dar s-a terminat cu happy end povestea - a rezultat o chestie racoroasa si usoara, putin acrisoara si nu prea dulce, perfecta pe caldura asta!


So it goes like this: intai am facut blatul din 200g biscuiti divestivi transformati in praf si pulbere in robotul de bucatarie, amestecati cu 110g unt topit. Am intins cu degetele maglavaisul asta in forma de tort si l-am bagat la frigider

Am spalat 1 kg de capsuni si a pus deoparte jumatate - pe cele mai frumoase si prezentabile! Jumatatea care n-a trecut de preselectie a fost tocata in jumatati sau sferturi si presarata deasupra blatului.


Intr-un ibric am amestecat 50ml rom (puteti incerca si cu vodka :D) cu 150 ml suc de portocale proaspat stors si cu 200g zahar tos. Am pus amestecul la foc mic, pana ce zaharul s-a dizolvat si s-a format un sirop gros.L-am lasat sa se raceasca si am purces mai departe catre misiunea "gelatina, bat-o vina!": in alt ibric am inmuiat timp de 5 minute 2 plicuri de gelatina in 200ml lapte rece si apoi am dizolvat-o in bain-marie: am pus ibricul intr-o craticioara cu apa (cat sa ajunga pana la jumatatea ibricului) si am asezat craticioara pe aragaz, la foc mic. Am amestecat incetisor laptele cu gelatina, pana ce gelatina s-a dizolvat de tot (dar aveti grija sa nu infierbantati laptele prea tare pentru a nu inactiva gelatina!)

In timp ce siropul si gelatina se racoreau putin, am batut cu telul 900ml de iaurt  cu 2 lingurite de extract de vanilie. Apoi am turnat peste iaurt siropul de zahar si laptele+gelatina si am amestecat binisor. 

Tot amestecul asta iaurtos a fost turnat peste blatul acoperit de capsuni si a sfarsit in frigider vreo 3-4 ore, pana s-a intarit bine.

The final touch a fost sa asez on top of it capsunile ramase si sa ma minunez de creatia mea!


E delicioasa - va spun! (Alex a zis ca e my best work so far :D)


* Later Edit: E foarte simplu de facut prajitura asta si singurul hop e la pregatirea gelatinei. Gelatina e distrusa la temperaturi mai mari de 60 de grade, asa ca aveti grija sa nu fierbeti laptele in timp ce o dizolvati! (e destul de delicat procesul - studiati bine intructiunile de preparare de pe spatele pachetelului de gelatina). Pe cel folosit de mine spune ca 1 plic incheaga 500ml lichid - daca pe al vostru scrie altfel, faceti ajustarile de rigoare :)

Also, if you're going for "light" si vreti sa folositi un iaurt slab, ar fi o idee buna sa puneti 3 plicuri de gelatina + 300ml lapte, just to make sure. Actually, daca aveti emotii, puteti sa puneti  3 plicuri de gelatina oricum, ca sa scapati de-o grija!

Hope this helps!

sâmbătă, 28 mai 2011

Bloggers' Night Out @ Readers Cafe

Luni seara, abia intorsi de la Fundata, dar, bineinteles, hungry for more, ne-am strans in formatie aproape completa (adica eu, Mazi, Florin, Madalin si Monica) sa degustam meniul celor de la Readers Cafe, un cafe-bistro-lounge lovely din Metropilis Center, pe Iancu de Hunedoara.


Decorul din Readers Cafe mi-a placut extrem de mult: observi imediat ca a fost gandit cu multa atentie si spatiul rezultat e unul intr-adevar incantator: modern, dar cu cateva accente retro - un televizor de pe vremuri, saxofoane + o chestie care mi-a placut foarte mult (noroc ca era mare si n-aveam cum sa o iau acasa) dar care am uitat ce era :P (in spatele domnului cu saxofonul - any ideas?).


Exista o zona de cafe, cu carti si reviste, unde sa iei o pauza si sa relaxezi sorbind o cafea delicioasa si citind putin, o zona de lounge si, zona care ne interesa pe noi cel mai tare - cea de bistro. Am inceput cu cateva pahare de Prosecco si cu niste platouri cu tapas si sushi.


In mod normal nu sunt mare fan sushi, pentru ca trebuie ca ingredientele sa fie cu adevarat impecabile ca sa te poti bucura de gustul atat de delicat. Asa ca am fost foarte placut surprinsa de platoul de sushi pe care l-am primit. Singura problema a fost ca in timp ce eu fotografiam de zor mancarea, ceilalti, mai eficienti ca mine au dat-o gata aproape instantaneu - noroc ca s-a votat in unanimitate sa mai cerem o tura.


Cel mai mult mi-a placut sashimi de ton si somon (excelente!), crostini cu oua si ansoa si cele cu ardei copt si mozarella.
 

Dupa alte povesti despre calatorii culinare, ingrediente secrete si inca niste Prosecco, am trecut la felul principal. Eu, Monica si Florin am ales salata de rata afumata cu foie gras.

A fost buna, dar nu la fel de buna ca alegerea lui Mazi: creveti cu legume la tigaie - cooked to perfection! (cred ca am eu o problema, ca intotdeauna imi place mai mult mancarea din farfuria altuia).


Madalin a testat vita cu rucola - n-am gustat, dar arata foarte bine.


Cei mai curajosi dintre noi s-au incumetat si la desert, fiecare dintre optiuni fiind denumita dupa scriitori celebri: am avut Luigi Serafini (prajitura de ciocolata cu crema de nuci):


Hunter S. Thompson (cheesecake cu mango):


Si Anais Nin - mille feuille delicios (in mod mai mult decat evident :p):


Mi-a placut la Readers Cafe: am mancat bine, pe fundal de muzica live (in surdina), iar despre preturi nu pot sa spun decat de bine: un cocktail alcoolic in jur de 15 ron iar unul fara alcool 9 ron, cafeaua 7-12 lei, salatele 7-35 ron si pastele 15-25 ron. Sigur ne vom intoarce acolo, mai ales ca am aflat din surse sigure ca in curand or deschide si terasa!

joi, 26 mai 2011

Bruschete cu Leurda si Capsuni

Azi am luat din piata o frumusete de capsuni (pe langa multe altele). Pana la crumble/cheesecake/trifle cu capsuni pe care o sa il execut maine (sugestii, anyone?) am incropit rapid bruschetele astea.


Recunosc ca suna putin (mai mult?) dubios combinatia, dar, credeti-ma, e absolut geniala! Dulceata acrisoara a capsunilor + gustul garlic-y al leurdei + branza cremoasa si sarata = match made in heaven! Nu-mi pare rau decat ca le-am descoperit asa de tarziu, dar nu-i nimic, mi-am promis solemn sa le fac in mod obsesiv zilele astea, cat mai gasesc leurda si capsuni in piata :D


Am prajit cateva felii de paine, le-am stropit cu putin ulei de masline extra-virgin si apoi am montat deasupra leurda taiata fasii si cateva capsuni feliate. Am sfaramat un pic de telemea de capra deasupra + niste piper proaspat macinat si asta a fost tot! Au disparut din farfurie aproape instantaneu - I m totally in love with them!

miercuri, 25 mai 2011

Ali Baba sau la Kebabul Preferat

Ali Baba este restaurantul meu libanezo-arabesc preferat. Nu-i vorba, optiuni gasesti multe prin Bucuresti: de la Four Seasons, cu mancare extrem de buna dar si extrem de overpriced, pana la bombe de prin Colentina cu mancare excelenta si ieftina (ba chiar si cu o multime de feluri din partea casei) dar care arata cam trist. Ali Baba mi se pare ca impleteste perfect o mancare delicioasa la preturi foarte corecte cu un decor frumusel, la fix asortat cu mancarea din farfurie, si cu un serviciu rapid si foarte prietenos.


Mesele noastre la Ali Baba sunt extrem de previzibile: comandam aproape mereu aceleasi feluri, care stim ca de plac la nebunie. It goes like this:

Incepem cu un pahar de airan cu menta (si cu usturoi pentru mine, desigur) si cu o lipie mare cat casa, proaspat scoasa din cuptor si asa de buna ca aproape ca o dam gata pana sa vina restul mancarii.


Supa de linte - asa de aromata si acrisoara si perfecta - we loooove it!


Hummus - fiind asa mare amatoare de hummus, am pretentii cam mari, recunosc, iar asta e unul din putinele restaurante unde imi place cum e gatit hummusul.


Fatoush: pentru ca langa atata mancare trebuie sa fie si ceva fresh-tasting + crutoanele alea sunt ceva de vis, all crunchy & perfect!


Fate - un fel cald cu naut si  iaurt + aceleasi crutoane ca cele de la fatoush, si ceva carne de vita condimentata si seminte de pin presarate deasupra.


Sambusek - un fel de coltunasi crocanti, umpluti cu branza si patrunjel sunt absolut deliciosi si also, preferatii mei :D


Alex isi ia apoi Adana Kebab (20 ron) - aromat si picant cat trebuie (dar nu prea mult), cu bulgur, rosii copate pe gratar, o salata de ceapa si una de morcov.


Ciugulesc si eu un pic din el, dar dupa atata papa-bun, cu greu as putea sa termin singura o portie.


De desert de obicei nu mai avem loc, dar daca mai intra, luam o Noapte a lui Ali Baba, o crema de lapte delicioasa dar nu prea dulce,  cu miere, fistic si banane. Ceaiul de dupa masa (dar si o farfufie de muraturi yummy) vin din partea casei :)

Nota de plata vine intr-un cutie aurita (cum altfel?) si e foarte decenta - cam 65 ron pentru tot desmatul asta!

Mai sunt o multime de feluri care imi plac in meniu: de la clasicul falafel, la muhamara (un dip facut din nuca si ardei copti cu suc de rodii) sau Murjardara (un amestec delicios de orez si linte cu muuult cumin si ceapa prajita deasupra), dar in 2 ar fi cam greu sa le dam de capat. In 4 insa, e alta poveste (una si mai desmatata, adica).

In concluzie, daca sunteti fani mancare-arabeasca si ajungeti pe la Piata Muncii, eu zic sa dati o raita pe la Ali Baba si sa va ospatati ca in 1000 si una de Nopti - o sa va placa!

marți, 24 mai 2011

Paste cu Sparanghel, Creveti si Busuioc


Initial am intrat in bucatarie hotarata sa fac o portie zdravana de AOP. Dar, spre rusinea mea, am descoperit ca patrunjelul era cam lipsa si in camara am gasit doar vreo 3 catei de usturoi, total insuficienti pentru niste AOP ca la carte.

Asa ca am schimbat tactica si am incropit repede alta reteta, in care a sfarsit si legatura de sparanghel proaspat pe care am gasit-o in piata, niste rosii in prag de expirare, cativa creveti + niste frunzulite de busuioc jumulite din ghiveci.   


Se fac ultra-repede si usor si sunt numai bune de impartit cu prietenii:

Caleste in 3 linguri de ulei de masline 3 catei de usturoi 1 minut, apoi adauga sparanghelul spalat (dupa ce-i rupi partea fibroasa - indoaie-l, se va rupe singur unde trebuie). Lasa sparanghelul si usturoiul sa se distreze cateva minute impreuna in tigaie si apoi arunca peste o mana de creveti.

Dupa inca 3-4 minute la foc iute, toarna peste 2-3 rosii tocate si mai lasa totul sa bolboroseasca 5 minute. La sfarsit, agauga in tigaie si pastele fierte al dente + cateva frunzulite de busuioc rupte. Mie imi place sa mai las pastele+sosul pe foc cateva minute, ca pastele sa absoarba all the goodness si sa devina extra-aromate.


Cu niste parmezan deasupra, sunt perfecte!

luni, 23 mai 2011

Dalboka - Ferma de Scoici

Cand am citit prima data de ferma de scoici la Mazi, mi-au facut ochii ca in desene animate, when you hit the jackpot! De atunci am avut grija ca fiecare drum la mare sa se sfarseasca cu o vizita la Dalboka, iar in weekend, de ziua mea, my dear hubby m-a dus din nou acolo, prima data pe anul asta (he really is the best ♥).


La 40 de km dupa Vama Veche, dupa ce faci de 2 ori stanga din drumul principal, urmarind un indicator spre Kaliakra, un drum ingust coboara printre 2 dealuri acoperite de maci si deodata dai peste mare, si chiar in fata ta vezi ferma cea vestita de scoici. De o parte si de alta a drumului, chiar pe mal, gasesti 2 carciumi cu de-ale marii - fiti atenti, cea din stanga e facatura, iar cea din dreapta e the real deal!


Si daca nu mi-ar place scoicile (desi, cum ar putea sa nu-ti placa ceva asa de bun?) tot mi-ar face placere sa vin aici, fie doar si pentru locatia asa de frumoasa. Inca de prima data cand am venit am am fost cuprinsa de o mare, mare admiratie pentru bulgari, care au reusit sa deschida o terasa atat de draguta la malul Marii Negre (nu ca nu ar fi posibil, dar la noi cum de nu extista asa ceva?).


Dupa ce te asezi la o masa umbrita de o plasa printre ale carei ochiuri sunt impletite frunze si te vezi cu meniul in fata, cel mai dificil lucru e sa te hotarasti ce anume vei manca. Ai de ales intre nspe mii de feluri de scoici: frigarui, tocanita, natur, cu condimente, cu orez, cu sos de vin, italienesti, scoici in salata, musaca, sarmale sau chiftele si cate si mai cate. Pe langa asta, mai gasesti icre, creveti, raci si o sumedenie de pesti + cateva deserturi... desigur, cu scoici (scoici umplute cu mere, anyone?)


Cel mai bine e sa mergeti macar in 4 aici, ca sa apucati sa gustati din cat mai mult feluri. Noi sambata ne-am facut de cap in felul urmator:

  • Icre (delicioase)

  • Frigarui de scoici de 3 feluri: la gratar, in crusta de nuca de cocos si afumate (3leva/6 ron bucata)


  • Scoici natur, cu condimente (o portie gigantica de 600g, extrem de gustoasa - 6 leva/12 ron)


  • Scoici a la Burgas, cu orez - unele din preferatele mele (6 leva/12 ron)
  • Scoici la cuptor cu cascaval (astea nu m-au dat pe spate, dar lui Alex i-au placut foarte mult - 7 leva/14 ron)


  • Rulada de vinete si dovlecei cu scoici - asta e my all time favourite, asa delicata si aromata (8leva/16 ron)
  • Hamsii (6leva/12 ron)

  • Cernocop la gratar - un peste foarte gustos, de care nu mai auzisem pana acum (6 pestoi - 18 leva/36 ron)

Dupa masa copioasa, nu-ti mai ramane decat sa te intinzi pe un sezlong si sa digeri fericit, in zumzetul valurilor.



Toata distractia + sos de usturoi, sos picant (nu stiu ce pun in el dar e al naiba de bun), salata, paine, bere si apa, pentru 4 persoane, a fost 180 ron.


A fost exact atat de bine pe cat imi aminteam si de abia astept tura urmatoare! Daca aveti drum prin Vama, dati o tura pe la Dalboka - o sa va placa la nebunie!

    duminică, 22 mai 2011

    Smoothie-licious

    Ati vazut ca sunt 30 de grade afara? Nu ca m-as plange, de mult asteptam eu sa fie cald si soare si sa pot purta pantaloni scurti :p Anyway, ce e numai bun pe caldura asta (pe langa o bere rece, evident), e un smoothie cu fructe si multa gheata! Cel de azi, cu kiwi, banane si menta a fost minunat... unde mai pui ca e gata in 2 timpi si 3 miscari:

    4 kiwi, 2 banane, 2 linguri de miere, 500ml lapte + cateva frunzulite jumulite din ghivechiul plin cu menta au fost masacrate in blender cateva secunde, turnate in pahare peste cateva cuburi de gheata si savurate tacticos la umbra!


    Leneveala placuta tuturor!