vineri, 4 martie 2011

Miel Marocan cu Cous-cous si Naut

Aseara m-am intors la prima mea dragoste culinara - Jamie, desigur! Reteta asta e o veche preferata de a mea: miel frecat cu condimente si copt incet la cuptor, si apoi rumenit domol cu cous-cous si un sos de naut si ceapa inabusite in otet balsamic. Extra-yummy - garantez! (initial am invitat prieteni la masa, dar ei nu au putut veni si zau ca tare m-am bucurat ca nu am impartit cu nimeni :))


Fiind vorba despre o mancare slow-cooked am 2 vesti pentru voi: cea buna e ca se face foarte usor si cu un efort minim. Cea proasta e ca e gata cam in 3 ore, deci aveti grija sa nu va apucati flamanzi de treaba :D
Totusi, mai e o veste (nu stiu daca buna sau rea) - cand e gata e asa bun ca nu te mai poti opri din mancat si o sa vrei si a 2-a si a 3-a portie (miracolul slow-cooking-ului!)


The cast of characters:
  • o bucata de 500g de pulpa de miel, cate o lingurita de chimen, coriandru, seminte de fenicul, sare si fulgi de ardei iute + cateva ramurele de rozmarin,  
  • 3 cepe, o conserva de naut, un baton de scortisoara, cateva frunzulite de cimbru (sau o lingurita de cimbru uscat), 6 linguri de otet balsamic,  
  • 500ml supa de pui (sau un infam cubulet de supa + 500ml apa), 400g cous cous + vreo 2 maini de fructe uscate (eu am folosit merisoare, stafide si curmale - ar mai fi mers si caise sau smochine uscate, sau ce va mai place voua)
  • o lamaie

Am zdrobit in mojar chimenul, coriandrul, feniculul, fulgii de ardei iute, sarea si rozmarinul si am frecat bine de tot mielul cu amestecul asta. Apoi l-am invelit in folie de aluminiu si l-am bagat in cuptorul bine incins, la 180g, sa se coaca incet, vreme de vreo ora.


Cu 15 minute inainte sa fie gata mielul, m-am reintors la datorie si am tocat marunt cele 3 cepe, pe care le-am calit in 2 linguri de ulei de masline, impreuna cu un praf de sare, cimbrul si batonul de scortisoara. Dupa 5-6 minute am adaugat si nautul scurs bine, impreuna cu otetul balsamic. Am lasat sa bolboroseasca incet pana ce totul a scazut si nautul si ceapa au capatat o aroma dulce-acrisoara incredibila :D


Cat despre cous-cous, acolo lucrurile sunt simple: clocotiti supa de pui si turnati-o peste cous-cous, cat sa-l acopere cu vreo 2 degete, acoperiti si asteptati 5 minute, pana ce devine pufos si umflat. In the meantime, tocati fructele uscate, care se alatura cous-cous-ului dupa cele 5 minute, impreuna cu un praf de sare si 1-2 linguri de ulei de masline.

Scoateti mielul din cuptor si lasati-l sa se odihneasca putin. Apoi taiati-l in felii groase de 2 cm si tot ce mai ramane de facut e sa asamblati grozavia:


Intr-o cratita cu fund gros (tuci in cazul meu, pentru ca Le Creusetul mult visat inca nu a devenit realitate..), puneti cam 2/3 din cous-cous. Distribuiti-l cat sa acopere si fundul si peretii cratitei (cam pe 5 cm inaltime). In fantanica asta de cous-cous turnati intai sosul de ceapa + naut, si apoi mielul feliat. Acoperiti cu restul de cous cous, si pe margini asezati jumatati de felii de lamaie (acum va spun ce e si cu lamaia asta :D)

Bagati cratita in cuptor si mai lasati-o vreo ora la foc mic, pana ce mielul e asa de fraged ca se dezintegreaza si cous-cous-ul acoperitor e auriu si usor crocant.


Acum - the final touch - amestecati 200ml iaurt cu un pic de sare si piper si cu miezul lamailor coapte (care devin extrem de dulci si aromate in ora petrecuta in cuptor).

Cu 2-3 linguri de iaurt si cu frunze de patrunjel deasupra e absolut perfect...


...si acum imi lasa gura apa cand ma gandesc!

7 comentarii:

Oh, wow, stai sa inghit in sec... Am facut odata cous-cous, nu m-a dat pe spate. Zi-mi, te rog, ce cous-cous ai folosit? Acum tre' sa caut prin magazine carne de miel...
Claudia

Foarte bun trebuie sa fie! Eu mor dupa miel, mi se pare absolut delicios (si in combinatia asta cred ca as termina cratita chit ca ar fi sa mor dupa aia :) dar ai mei nu apreciaza deloc animalu asta...

@ Bunica: stai linistatita - nu are deloc gust de miel dupa atata timp in cuptor - e doar fraged si extrem de delicios... Dar poti sa faci cu vita - pentru a multumi pe deplin publicul mancacios :D

Hihi - dap! Mi-e rusine, dar recunosc :/
repetam neaparat si pentru prieteni workaholici :*

A doua veste proasta: de unde miel la ora asta? :(

Yummi !
Trebuie sa te invit la duel.
Jamie a fost prima mea dragoste.:)

arata si suna absolut demential,mai ales ca eu sunt un mare fan al carnii de miel!

Trimiteți un comentariu